Reklama

poniedziałek, 21 marca 2011

Szarlotka

3 szklanki mąki
5 jaj (żółtka)
1 margaryna
3/4 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Z podanych składników zagnieć ciasto. Podziel na 2 części mniejsza i większą (2/3:1/3).
Mniejszą włóż do lodówki, a większa wyłóż blaszkę.
Na ciasto wyłóż jabłka (około 60 dag), pokrojone w plasterki.

Z pozostałych białek ubijamy pianę, dodajemy szklankę cukru pudru i 2 budynie półlitrowe w proszku (dowolny smak).
Pianę wykładamy na jabłka, na pianę ścieramy pozostałe ciasto.
Pieczemy w temp. 180 stopni około pół godziny.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz