Reklama

piątek, 25 lutego 2011

Kopiec kreta




BISZKOPT

4jajka
trochę więcej jak 0,5 szklanki oleju
3/4 szklanki przegotowanej ostudzonej wody
2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżka proszku do pieczenie
3/4 szklanki cukru
2 lub 3 łyżki kakao

Białka ubić z cukrem dodać żółtka, potem dodawać małymi partiami mąkę wymieszaną z proszkiem, wodę i olej i na koniec kakao. Piec w 180 stopniach przez około 30-40 minut.

Jak się biszkopt wystudzi ściągnąć z góry skórkę, potem posypać nią wyłożony
na biszkopt krem.

Przed ubiciem kremu pokroić banany w grube plastry i poukładać obok siebie na biszkopcie

KREM
3 Kremówki
3 śmietan fix
gorzka czekolada (zetrzeć na tarce)
galaretka cytrynowa (rozpuścić w 3/4 wody)
5,6 bananów

Kremówkę ubić z śmietan fix-ami, dodać zimną galaretkę i na końcu startą czekoladę

Gotowy krem wyłożyć na biszkopt z bananami i posypać pokruszoną skórką z biszkopta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz