Faworki
50 dag mąki
0,5 szklanki śmietany
4 dag masła
6 żółtek
2 kieliszki rumu
szczypta soli
cukier puder
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, szczyptę soli, rum i śmietanę. Wszystko zagnieść. Następnie ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić go na paski i nożem na środku każdy naciąć. Przez nacięcie przełożyć jeden koniec by w faworku powstał węzeł. W rondlu rozgrzać olej i smażyć w nim faworki z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
50 dag mąki
0,5 szklanki śmietany
4 dag masła
6 żółtek
2 kieliszki rumu
szczypta soli
cukier puder
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, szczyptę soli, rum i śmietanę. Wszystko zagnieść. Następnie ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić go na paski i nożem na środku każdy naciąć. Przez nacięcie przełożyć jeden koniec by w faworku powstał węzeł. W rondlu rozgrzać olej i smażyć w nim faworki z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz