Reklama

poniedziałek, 21 marca 2011

Babka orzechowa



Babka orzechowa:

25 dag mąki
17 dag masła
5 jajek
25 dag cukru
15 dag orzechów (włoskie i laskowe lub ziemne)
170 ml śmietany
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło stopić i ostudzić. Orzechy posiekać, żółtka utrzeć z cukrem na jasnokremową masę. Z białek i szczypty soli ubić pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy żółtkowej mieszając dolewać stopione masło i śmietanę, następnie dodać mąkę z proszkiem, a na koniec orzechy i pianę z białek, delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki na babkę i piec około 50 minut w 175 stopniach. Ostudzoną babkę polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz