
Reklama
sobota, 5 lutego 2011
Tort nugatowo-żurawinowy
TORT ŻURAWINOWO-NUGATOWY
Składniki:
4 jajka
15 dag cukru
12 łyżek mąki pszennej
8 łyżek mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masy nugatowej ,np. Nutella
5 dag polewy czekoladowej
65 dag śmietanki kremówki
2 słoiczki żurawiny
1 zagęstnik do bitej śmietany
1 cukier waniliowy
1 torebka galaretki malinowej
10 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno dosypując cukier. Pianę delikatnie wymieszać z żółtkami. Połączyć z dwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy przykryć pergaminem, rozsmarować ciasto i piec w temperaturze 175 stopni przez 30 minut.
Przygotować krem nugatowy:
Polewę posiekać, zagotować 25 dag śmietanki, włożyć nugat i polewę, mieszając rozpuścić. Przełożyć do miski i chłodzić przez 2 godziny.
Biszkopt przekroić na 3 placki. Na spód założyć obręcz tortownicy. Dolny placek posmarować żurawiną z jednego słoiczka, przykryć drugim plackiem. Krem nugatowy ubić mikserem na sztywno, rozsmarować na drugim placku. Ubić 25 dag śmietanki z cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Rozsmarować to na nugacie, przykryć trzecim plackiem. Ochładzać 2 godziny.
Zagotować 100 ml wody, rozpuścić w niej galaretkę, dodać resztę żurawiny. Ochłodzić by trochę stężało. Tężejącą masą posmarować wierzch tortu. Ubić resztę śmietanki i posmarować nią brzegi tortu, posypać migdałami. Wierzch tortu można udekorować śmietanowymi kleksami i tartą czekoladą
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz