DESER TRUSKAWKOWY
Składniki:
75 dag truskawek
5 łyżek cukru
25 dag małych biszkoptów
¾ litra mleka
3 żółtka
Torebka budyniu o smaku waniliowym
¼ litra śmietanki kremówki
¼ szkl. wódki
Przygotowanie:
Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek. Odłożyć około 25 dag truskawek. Pozostałe rozgnieść lub zmiksować z cukrem i wódką.
Odłożone truskawki pokroić w plasterki. Budyń rozrobić z 6 łyżkami zimnego mleka, dodać żółtka i cukier, wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, wlać przygotowana mieszankę i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje.
W pucharkach układać na przemian mus truskawkowy, biszkopty, krem budyniowy i plasterki truskawek.
Śmietankę ubić na sztywno i udekorować nią desery ,można posypać startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz