Pesto
Składniki:
- 20 dag fasolki szparagowej żółtej
- 20 dag fasolki szparagowej zielonej
-40 dag makaronu typu rurki ,kokardki, kolanka
-2 natki zielonej pietruszki
-4 ząbki czosnku
-2-3 łyżki oliwy
-sól, pieprz do smaku
-10 dag słoneczniku
- 10 dag sera żółtego
Fasolkę czyścimy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Następnie dodajemy do niej makaron i gotujemy to jeszcze razem 10 minut.
Przygotowujemy sos Pesto: natkę pietruszki myjemy, przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, sól, pieprz, posiekany czosnek i wszystko razem miksujemy Benderem na jednolitą masę.
Słonecznik prażymy na suchej patelni a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Po ugotowaniu odcedzamy makaron z fasolka. Dodajemy do niego sos Pesto i mieszamy razem. Rozdzielamy na talerze i posypujemy startym serem i słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz