Pychotka brzoskwiniowa
20 dag okrągłych biszkoptów
5 dag dżemu śliwkowego lub porzeczkowego
30 dag twarożku śmietankowego
600 ml śmietany kremówki
15 dag cukru
1 łyżka żelatyny
brzoskwinie z puszki
galaretka brzoskwiniowa
Brzegi i spód tortownicy cienko posmarować masłem i obsypać cukrem pudrem. Na dno wyłożyć ciasno biszkopty ,te które zostały posmarować dżemem i zlepiać po dwa posmarowanymi stronami.
Krem śmietankowy:
400 ml śmietanki ubić na sztywno z cukrem, dodać twarożek. Rozpuścić żelatynę w 1 szklance wody i przestudzoną dodać do masy śmietankowej, dokładnie wymieszać. 2/3 masy wyłożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami, ułożyć na niej pokrojone brzoskwinie oraz posmarowane dżemem biszkopty, zalać resztą kremu. Włożyć do lodówki by stężało.
W tym czasie rozpuścić jedną galaretkę brzoskwiniowa w jednej szklance wody, odstawić do stężenia. 200 ml śmietanki ubić na sztywno i dodać do niej tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wyłożyć masę na krem śmietankowy, znów odłożyć do stężenia. Wierzch można polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz