Ciasto marchewkowe z masą budyniową
Ciasto:
4 jajka
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki
2 szklanki startej marchewki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Całe jajka ubić i dodawać stopniowo cukier oraz olej a następnie marchewkę, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz cynamonem. Wszystko połączyć na jednolitą masę.
Krem budyniowy:
0,5 litra mleka
cukier waniliowy
2 żółtka
2 czubate łyżki mąki
6 łyżek cukru
Z 0,5 litra mleka odlać pół szklanki i dodać do niej mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka, wymieszać. Resztę mleka wlać do garnka, zagotować i dodać rozrobiony wcześniej budyń i mieszać aż się ugotuje, wystudzić.
Kostkę margaryny zmiksować i dodawać do niej po łyżce zimnego budyniu, miksować do powstania jednolitej masy.
Zimne ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Wierzch można polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz