Reklama

sobota, 5 lutego 2011

Ciasto marchewkowe z masą budyniową


Ciasto marchewkowe z masą budyniową

Ciasto:

4 jajka
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki
2 szklanki startej marchewki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu

Całe jajka ubić i dodawać stopniowo cukier oraz olej a następnie marchewkę, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz cynamonem. Wszystko połączyć na jednolitą masę.

Krem budyniowy:

0,5 litra mleka
cukier waniliowy
2 żółtka
2 czubate łyżki mąki
6 łyżek cukru

Z 0,5 litra mleka odlać pół szklanki i dodać do niej mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka, wymieszać. Resztę mleka wlać do garnka, zagotować i dodać rozrobiony wcześniej budyń i mieszać aż się ugotuje, wystudzić.

Kostkę margaryny zmiksować i dodawać do niej po łyżce zimnego budyniu, miksować do powstania jednolitej masy.

Zimne ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Wierzch można polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz