Mus migdałowy z pomarańczami i pestkami granatu
Składniki na 6 pucharków:
3 pomarańcze
10 dag płatków migdałowych
4 łyżeczki żelatyny
20 dag białej polewy czekoladowej
3 jajka
40 dag śmietany kremówki
0,5 łyżki cukru
cukier waniliowy
kilka kropel aromatu migdałowego
Pomarańcze obrać, usunąć również białą skórę, podzielić na kawałki. Granata obrać i wyciągnąć pestki. Do pucharków wyłożyć na dno pomarańcze oraz pestki granata.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, żelatynę namoczyć w niecałej szklance zimnej wody i odstawić do namoczenia.
Polewę posiekać i stopić w gorącej kąpieli wodnej, zostawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym oraz aromatem migdałowym. Połączyć to z rozpuszczoną żelatyną. Śmietankę ubić na sztywno oraz białka jajek. Do masy jajecznej z żelatyną dodawać powoli stopioną polewę czekoladową oraz 1/3 ubitej śmietanki, wymieszać to delikatnie i połączyć z pianą z białek, reszta ubitej śmietanki oraz 2/3 uprażonych płatków migdałowych. Musem zalać pomarańcze w pucharkach i schładzać w lodówce kilka godzin a najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować pomarańczami oraz płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz