Ciasto z jabłkami i bakaliami
Ciasto:
20 dag mąki
10 dag cukru
10 dag bakalii (rodzynki, orzechy, migdały)
4 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 kg jabłek
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych migdałów)
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jednolita masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, bakaliami, wsypać do ubitych jajek z cukrem i połączyć.
Masa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do nich pozostałe składniki i wymieszać.
Dużą blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć masę jabłkową a na nią wylać ciasto. Piec w 170 stopniach przez 35-40 minut. Ostudzić, wyjąć z blaszki (jabłka powinny być na wierzchu) i udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz