Reklama

sobota, 5 lutego 2011

Ciasto z jabłkami i bakaliami


Ciasto z jabłkami i bakaliami


Ciasto:

20 dag mąki
10 dag cukru
10 dag bakalii (rodzynki, orzechy, migdały)
4 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

1 kg jabłek
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych migdałów)
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ciasto:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jednolita masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, bakaliami, wsypać do ubitych jajek z cukrem i połączyć.

Masa:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do nich pozostałe składniki i wymieszać.

Dużą blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć masę jabłkową a na nią wylać ciasto. Piec w 170 stopniach przez 35-40 minut. Ostudzić, wyjąć z blaszki (jabłka powinny być na wierzchu) i udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz