Reklama

sobota, 5 lutego 2011

Babeczki z musem jabłkowym

Babeczki z musem jabłkowym


Na ciasto:

30 dag mąki
16 dag masła
16 dag cukru
skórka otarta z 1 cytryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na nadzienie:

1 szklanka musu jabłkowego lub jabłek prażonych
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i posiekane masło, jajka i skórkę z cytryny, szybko zagnieść gładkie ciasto, uformować z niego kulę i schłodzić ją w lodówce.

Mus jabłkowy lub jabłka prażone wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.

Foremki do babeczek wysmarować masłem. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim foremki, każdą babeczkę napełnić musem jabłkowym, a resztę ciasta rozwałkować i wyciąć foremką krążki. Wierzchy i brzegi posmarować zimną wodą. Krążki ułożyć na napełnionych babeczkach i dobrze docisnąć. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz