Babeczki z musem jabłkowym
Na ciasto:
30 dag mąki
16 dag masła
16 dag cukru
skórka otarta z 1 cytryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na nadzienie:
1 szklanka musu jabłkowego lub jabłek prażonych
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i posiekane masło, jajka i skórkę z cytryny, szybko zagnieść gładkie ciasto, uformować z niego kulę i schłodzić ją w lodówce.
Mus jabłkowy lub jabłka prażone wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.
Foremki do babeczek wysmarować masłem. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim foremki, każdą babeczkę napełnić musem jabłkowym, a resztę ciasta rozwałkować i wyciąć foremką krążki. Wierzchy i brzegi posmarować zimną wodą. Krążki ułożyć na napełnionych babeczkach i dobrze docisnąć. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach. Przestudzone posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz