Reklama

sobota, 5 lutego 2011

Keks jabłkowo-morelowy


Keks jabłkowo-morelowy


Składniki:

3 jabłka
sok z jednej cytryny
25 dag cukru
20 dag masła
1 cukier waniliowy
3 jajka
20 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
garść suszonych moreli lub posiekanych orzechów laskowych

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, lekko przemieszać, morele drobno pokroić i dodać do jabłek i wymieszać (zamiast moreli można dać posiekane orzechy laskowe).

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczypta soli, ucierając dodawać po jednym jajku, następnie dodać 2 rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystko i dodać jabłka z morelami (lub orzechami) i wymieszać.

Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i piec w 175 stopniach przez 60-70 minut. Po upływie 30 minut pieczenia  wierzch przykryć pergaminem, by sie zbytnio nie spiekł. Gotowe ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz