Reklama

sobota, 5 lutego 2011

Mięsny placek


Mięsny placek


2 czerstwe bułki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 kg mięsa mielonego mieszanego
2 jajka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka suszonego oregano
4 pomidory
2 kulki sera mozzarella
sól, pieprz

Bułki rozdrobnić w malakserze lub zetrzeć na tarce, cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
Do miski włożyć mięso, starte bułki, cebulę, czosnek, dodać koncentrat pomidorowy, oregano oraz jajka. Wyrobić na jednolitą masę i doprawić sola i pieprzem. ( ja do masy dołożyłam również pół puszki kukurydzy)
Okrągłą blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem lub ją wysmarować masłem i obsypać odrobiną bułki tartej, wyłożyć do niej masę mięsną, wyrównać. Wstawić blaszkę do piekarnika na 180 stopni i piec 35-40 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry, mozzarelle również i ułożyć to na placku mięsnym po pierwszych 10 minutach pieczenia i dalej placek dopiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz