Kruchy placek z jabłkami i serem
Na ciasto kruche:
20 dag mąki
10 dag posiekanego masła
2 łyżki cukru
Nadzienie:
4 duże jabłka
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
szczypta cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
50 dag sera 3 krotnie mielonego
2 jajka
300 ml śmietany kwaśnej
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać masło i rozetrzeć to w palcach na drobne okruchy. Dodać cukier, 3 łyżki zimnej wody i zarobić ciasto nożem. Zagnieść kulę i włożyć ją do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, dodać jajka, znów zmiksować i na koniec dodać śmietanę.
Tortownicę posmarować tłuszczem, spód wyłożyć kruchym ciastem, na to ułożyć jabłka a na nie nałożyć ser i piec 1 godzinę i 15 minut w 160-170 stopniach. Po upieczeniu schłodzić i udekorować.
Smacznego!!
Można go polać polewa czekoladową lub ozdobami czekoladowymi i rodzynkami, ja jeszcze nie dekorowałam, bo ciasto jest ciepłe:)
cz zamastsera moze byc twaróg i czy moze byc balacha zmiast tortownicy?
OdpowiedzUsuń