Ciasto serowo-wiśniowe
Składniki na ciasto kruche:
0,5 szklanki cukru pudru
25 dag margaryny
2 szklanki mąki
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiać dodać margarynę i siekać do połączenia, wsypać proszek i wymieszać. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem i dodać to do mąki, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować i ułożyć w wyłożonej papierem blaszce, piec przez 20 minut w 180 stopniach.
Masa wiśniowa:
90 dag wiśni w kompocie
1 łyżka żelatyny
0,5 łyżeczki goździków
Żelatynę moczyć w 1/3 szklanki przegotowanej wody przez 15 minut. 300 ml soku z wiśni gotować z goździkami przez 3 minuty, odcedzić i w gorącym soku rozpuścić żelatynę. Wsypać wiśnie bez pestek i wymieszać. Ostudzić. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę wiśniową i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Masa serowa:
1 szklanka cukru pudru
50 dag serka trzykrotnie zmielonego
¾ szklanki mleka
1 cukier waniliowy
Skórka i sok z 0,5 cytryny
Żelatynę moczyć w 1/3 szklanki przegotowanej wody przez 15 minut. Mleko zagotować i w gorącym rozpuścić żelatynę. Ser wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny. Wlać tężejącą żelatynę i wymieszać mikserem.
Na zastygniętą masę wiśniową wyłożyć masę serową, wyrównać i schłodzić, udekorować płatkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz