Ciasto makowe
Ciasto:
2 szklanki maku
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 i 1/4 margaryny
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
0,5 litra śmietanki 30 %
3 galaretki
Na ciasto:
Mak sparzyć, 2 razy zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po żółtku. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia i dodawać powoli do masy żółtkowej. Na końcu dodać pianę ubitą z białek. Ciasto przełożyć do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 35-40 minut.
Na masę:
Każdą galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody. Śmietankę ubić na sztywno, 2 zastygnięte galaretki pokroić w kostkę a trzecią tężejącą dodać do ubitej śmietanki i wymieszać. Dodać do masy pokrojone galaretki i wymieszać.
Ostudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć masą, polać polewą i schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz