Biszkopt z masą ananasową
Biszkopt:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy. Upiec w dużej prostokątnej blaszce, w 180 stopniach około 30 minut.
Masa ananasowa:
1 puszka ananasów
2 budynie śmietankowe
2 szklanki wody
Zagotować 1 szklankę wody i 1 szklankę soku z ananasów. W drugiej szklance wody rozpuścić budynie. Gdy woda z sokiem z ananasów się zagotuje wlać rozrobiony budyń i ugotować go. Ananasy pokroić na małe kawałki, dodać do ugotowanego budyniu i wymieszać. Tą masę wyłożyć na wystudzony biszkopt.
Masa kokosowa:
2 paczki wiórków kokosowych (razem ma być 20 dag)
1 margaryna
1 szklanka cukru
1 jajko
Margarynę rozpuścić w garnku, dodać cukier i wiórka, gotować 5-10 minut cały czas mieszając by się wiórka nie przypaliły. Nastopnie trochę ostudzić masę i wbić do niej jajko i szybko wymieszać. Gotowa masę kokosowa rozsmarować na masie ananasowej i całość jeszcze raz zapiec w piekarniku około 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz