Ziemniaki podane w inny sposób w sam raz na niedzielny obiad:)
Pieczone ziemniaki
8 średnich ziemniaków
100 ml bulionu
100 ml kwaśnej śmietany
3 kromki chleba tostowego
4 plastry szynki
natka pietruszki
2-3 łyżki masła
sól, pieprz
Ziemniaki wyszorować i obgotować 10-15 minut w łupinkach. Następnie ponacinać je głęboko. Bulion wymieszać ze śmietana i wylać go na dno żaroodpornego naczynia, następnie ułożyć w nim ziemniaki i piec w 200 stopniach przez 40-45 minut.
Chleb tostowy pokruszyć na małe kawałki, szynkę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać, masło roztopić i razem z natka dodać do chleba z szynką i wymieszać. Doprawić sola i pieprzem. Masę rozłożyć na ziemniakach na 15 minut przed końcem pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz