Paszteciki
Składniki na 7 pasztecików
1 gotowe opakowanie ciasta francuskiego
20 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka mąki
3-4 łyżki śmietany
1 łyżka masła
sól, pieprz
Cebule i pieczarki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, gdy będą już miękkie posypać mąką, wymieszać i dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i chwilę jeszcze smażyć.
Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego 21 krążków o średnicy 5 cm. Na blaszce położyć papier do pieczenia, ułożyć 7 piramidek, każda składająca się z 3 krążków ułożonych jeden na drugim. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 12-15 minut.
Po upieczeniu przeciąć paszteciki na pół i na dolny położyć farsz i przykryć górą.
Można też nie przekrajać i z pasztecików wyciągnąć trochę miąższu tak by w środek dać farsz i przykryć osobno upieczonymi mniejszymi krążkami o średnicy 3 cm ale już pieczonymi pojedynczo (nie składanymi po 3) przez około 7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz