Reklama

sobota, 5 lutego 2011

Zapiekane ziemniaczki z czosnkiem i kotlet

Zapiekane ziemniaczki z czosnkiem i kotlet 



Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 szklanki oleju
1,5 główki czosnku
rozmaryn
3 kotlety z szynki
2 jajka
łyżka oregano
0,5 łyżki ostrej musztardy
bułka tarta i 2 łyżki startego sera żółtego

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w większe kawałki. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia, wlewamy olej, porządnie go mieszamy z ziemniakami, posypujemy rozmarynem i do nich wrzucamy obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę,3 razy mieszając ziemniaki.

Kotlety rozbijamy, jajka rozmącamy z oregano, musztardą, solą i pieprzem, bułką tartą mieszamy z serem żółtym. Kotlety panierujemy najpierw w jajku z dodatkami a następnie w bułce z serem. Smażymy je na mocno rozgrzanym oleju po około 7 minut z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz