Szarlotka królewska
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ¼ szklanka mąki
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno i powoli wsypywać cukier ciągle ubijając, następnie dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w 160 stopniach przez 30 minut.
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 galaretki wiśniowe
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, smażyć je na patelni na małym ogniu aż zmiękną co chwile mieszając. Gdy będą miękkie dodać galaretki w proszku i wymieszać, odstawić do wystudzenia.
Krem:
0,5 litra mleka
Budyń śmietankowy,2 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
0,5 szklanki cukru
Kostka margaryny
Mleko gotujemy i dodajemy do niego budyń wymieszany z mąką i cukrem, następnie dodajemy żółtka i mieszamy cały czas aż budyń będzie gotowy. Studzimy.
Margarynę ucieramy mikserem i dodajemy do niej po łyżce ostudzonego budyniu.
Na biszkopt nakładamy krem a na nim tężejące jabłka. Chłodzimy ciasto w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz