Krem maślankowy
Po 0,5 torebki galaretki malinowej i cytrynowej
0,5 litra maślanki
5 łyżek cukru
sok i otarta skórka z jednej cytryny
25 dag śmietanki kremówki
Zagotować niewielką ilość wody (około pół szklanki), podzielić ją na dwie części i do każdej wsypać inną galaretkę i po połowie cukru, wymieszać aż się rozpuszczą. Pozostawić do ostygnięcia.
Maślankę wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, podzielić na dwie porcje.. Jedną wlać do galaretki malinowej, dokładnie zmiksować. Wstawić do lodówki.
Śmietankę ubić na sztywno, trochę odłożyć do dekoracji . Gdy krem malinowy zacznie tężeć, szybko połączyć go z połowa ubitej śmietanki. Nałożyć go do 4 pucharków deserowych i ochładzać w lodówce przez 30 minut.
Do lodówki wstawić druga porcje maślanki wymieszanej z galaretką. Kiedy zacznie tężeć połączyć ją z pozostałą śmietanką, szybko wymieszać i tym kremem dopełnić pucharki i ponownie ochładzać. Przed podaniem udekorować bita śmietanką i plasterkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz