Frykadelki
50 dag mielonego mięsa wołowego
5 dag masła
1 pęczek dymki
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanego cząbru
2 jajka
1 łyżeczka soli
2 łyżki ostrej papryki w proszku
3 łyżki oleju
Dymki pokroić na małe kawałki, masło rozgrzać na patelni, zarumienić na nich dymki przez kilka minut, dodać posiekaną natkę pietruszki i cząber, smażąc jeszcze chwile dokładnie wymieszać.
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajka, dodać podsmażone dymki z natką, doprawić solą i ostrą papryką, dokładnie wymieszać.
Wilgotnymi dłońmi formować podłużne frykadelki i układać je w żaroodpornej foremce wysmarowanej jedną łyżką oleju. Ułożone frykadelki posmarować pozostałymi 2 łyżkami oleju. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut, aż sie zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz