Reklama

sobota, 5 lutego 2011

Szwajcarski cebularz


Szwajcarski cebularz


Składniki:

2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
35 dag mąki
4 łyżki oleju
3 średnie zwykłe cebule
4 średnie czerwone cebule
35 dag boczku
3 jajka
250 ml śmietany 18%
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz

Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem. Mąkę dać do miski, dodać 0,5 łyżeczki soli,3 łyżki oleju, wlać 250 ml letniej wody i rozrobione drożdże, wyrobić mikserem na jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Cebulę obrać i pokroić w pół talarki, boczek pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju, przesmażyć boczek kilka minut a następnie dodać cebulę i smażyć około 5 minut. Przyprawić pieprzem i odrobiną soli, lekko przestudzić.

Przygotować sos:

Jajka rozkłócić ze śmietaną, połączyć z posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku.

Wyrośnięte ciasto podsypać jeszcze mąką, przełożyć na stolnicę wysypaną mąka i zagnieść ciasto. Dużą blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i posypać odrobiną bułki tartej lub wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do blaszki rozwałkowane ciasto, na nim rozłożyć cebule z boczkiem, polać sosem i zapiekać w 200 stopniach przez 30 minut.

1 komentarz: