Reklama

środa, 21 grudnia 2011

Sernik przekładany

SERNIK PRZEKŁADANY 



1kg. Sera białego
20 dag. „palmy“ (niecała kostka) może być trochę masła i margaryny
2 całe jajka
1 i ½ szklanki cukru pudru
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki słodkiego mleka

Ser przepuścić przez maszynkę, wymieszać ze wszystkimi dodatkami, postawić na ogień stale mieszając, aby się nie przypaliło, gotować 10-15 minut, po wystudzeniu dodać zapach i wymieszać, pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Ciasto stefankowe:

1 i ½ szklanki mąki ¾ kostki margaryny 
1 i ½ szklanki cukru
1 pełna łyżeczka amoniaku
5 jajek

Margarynę utrzeć z cukrem i wbijać po jednym jajku i ucierać. Wsypać mąkę przesianą z amoniakiem i utrzeć na jednolitą masę. Brytfankę wyłożyć pergaminem posmarować ciastem na grubość pół centymetra, upiec trzy placki. Przełożyć dwa razy serem a na wierzch polać kakaową polewą. Do sera można dodać 2 łyżki kakao, albo nie, zależy od gustu.
Ciasto polać polewą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz