Reklama

poniedziałek, 19 grudnia 2011

lazania

 
Lazagne z mięsem


makaron lazagne
1 kg zmielonej łopatki
3 puszki krojonych pomidorów
2 cebule
4 ząbki czosnku
oregano, sól, pieprz
4 łyżki mąki
3 łyżki masła
3 szklanki mleka
 gałka muszkatałowa
20 dag startego sera żółtego

Farsz:

Na głęboką patelnie wlewamy kilka łyżek oleju, podsmażamy na nim cebule pokrojone w kostkę, gdy będzie miękka dodajemy mięso, przesmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, pod koniec smażenia posypujemy czubatą łyżką mąki i mieszamy, następnie dodajemy pomidory z puszki i mieszając chwile smażymy, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem oraz oregano.

Sos beszamelowy:

Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy 3 łyżki mąki,3 łyżki masła, sól, pieprz i gałkę muszkatałową, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.

Dużą blaszkę do pieczenia smarujemy masłem. Na dno wlewamy kilka łyżek beszamleu i wykładamy surowy makaron, na niego znów wlewamy część beszamleu tak by ładnie pokrył makaron, na to 1/4 farszu, znów makaron, beszamel, farsz i tak 4 warstwy, ostatnią warstwę ma stanowić makaron polany beszamelem i posypany startym serem. Lazagne piec w 180 stopniach przez 40-45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz