Reklama

środa, 21 grudnia 2011

Kruche ciasto z jabłkami i serem

Kruchy placek z jabłkami i serem


Na ciasto kruche:

20 dag mąki
10 dag posiekanego masła
2 łyżki cukru

Nadzienie:

4 duże jabłka
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
szczypta cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
50 dag sera 3 krotnie mielonego
2 jajka
300 ml śmietany kwaśnej

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać masło i rozetrzeć to w palcach na drobne okruchy. Dodać cukier, 3 łyżki zimnej wody i zarobić ciasto nożem. Zagnieść kulę i włożyć ją do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Jabłka obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, dodać jajka, znów zmiksować i na koniec dodać śmietanę.

Tortownicę posmarować tłuszczem, spód wyłożyć kruchym ciastem, na to ułożyć jabłka a na nie nałożyć ser i piec 1 godzinę i 15 minut w 160-170 stopniach. Po upieczeniu schłodzić i udekorować.

Smacznego!!

Można go polać polewa czekoladową lub ozdobami czekoladowymi i rodzynkami, ja jeszcze nie dekorowałam, bo ciasto jest ciepłe:)

1 komentarz:

  1. Anonimowy12.12.12

    cz zamastsera moze byc twaróg i czy moze byc balacha zmiast tortownicy?

    OdpowiedzUsuń