Reklama

środa, 16 maja 2012

Torcik bezowy z truskawkami




Skladniki:
4 bialka z jajek
250g cukru pudru
1 torebka bitej smietany lub smietan fix
290 ml smietany kremowki
500g truskawek


Bialka ubic na sztywna piane, cukier puder przesiac przez sitko zeby nie bylo grudek i dodawac po trochu do bialek ciagle ubijajac. Wylozyc na blache przykryta pergaminem, nie dotykajac bokow blachy. W srodku piany wyrobic duza plytka dziure, zeby pozniej bita smietana nie splywala z ciasta. Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180oC i natychmiast zmniejszyc temperature na 150oC. Piec 1h30min, nie otwierajac piekarnika. Na koniec wylaczyc piekarnik i nie wyciagajac ciasta zaczekac az wystygnie. mietane kremowke zmiksowac razem z bita smietana z torebki, ewentualnie dodac troche cukru jezeli ktos lubi bardzo slodkie.
Zimne ciasto wyjac z piekarnika i delikatnie oderwac pergamin ze spodu tak, zeby ciasto sie nie polamalo.
Bita smietane wylozyc na wystudzone ciasto. Udekorowac umytymi owocami.

3 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra deser :) Na pewno wypróbuję ten przepis. Od siebie polecam natomiast czekoladowy torcik z wiśniami wg. przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Przyrządzam go przeważnie na specjalne okazje (jak urodziny) i zawsze wszystkim smakuje.

    OdpowiedzUsuń