Reklama

środa, 21 grudnia 2011

Sałatka warstwowa z tortellini,brokułami i sosem czosnkowym

Składniki Opakowanie tortellini ze szpinakiem i serem fetą
jeden lub dwa brokuły (w zależności od wielkości)
opakowanie sera feta
puszka kukurydzy
łuskany słonecznik
majonez
śmietana (lub jogurt naturalny)
czosnek
sól, pieprz
pomidorki koktajlowe do dekoracji
Brokuły umyć, podzielić na różyczki, ugotować).Tortellini ugotować.  Fetę pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Słonecznik usmażyć na lekko rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu.

Z majonezu i śmietany w proporcji 1:1 oraz czosnku przeciśniętego przez praskę (ilość ząbków w zależności od ich wielkości i własnych upodobań) zrobić sos czosnkowy. Doprawić go do smaku solą i pieprzem.
Układać warstwami:
tortellini, sos czosnkowy, brokuły, sos, feta, sos, kukurydza, sos, słonecznik.

1 komentarz: